/google    /websites    /cv    /internettips

Google biedt voor zowel zakelijke partijen als particulieren uitstekende (gratis) applicaties aan. Deze applicaties draaien via internet en het grote voordeel daarvan is dat ze overal beschikbaar zijn (inclusief data). Of je nu thuis zit, op vakantie bent of met je mobiele telefoon een voetbalwedstrijd bijwoont: je kunt bij je gegevens. De meest voor de hand liggende toepassing hierbij is Gmail, maar er zijn nog veel meer Google-produkten, kijk maar eens hier.
Op deze pagina worden de belangrijkste Google-toepassingen besproken.


Starten met Google
Gmail (inclusief ContactPersonen, Tekst-, Spraak- en VideoChat)
Hoewel de meeste Google-produkten met alle Email-adressen werken, verdient het aanbeveling om een Gmail-adres aan te maken. Je hoeft sowieso niet met dit Gmail-adres te werken, maar de meeste mensen die Gmail zijn gaan gebruiken willen niets anders meer. Frans-Peter kan eventueel assisteren bij het overzetten van oude mailfiles (outlook).
Naast emailen (met je Gmail-adres) kan je met Gmail ook:
- emailen met je huidige Email-adres(sen), ook mobiel;
- gegevens van je contactpersonen bijhouden;
- tekst-, spraak- en videochatten met je online contactpersonen.


Organiseren en Delen met Google
Agenda
Bij het gebruik van Gmail kan al opgevallen zijn dat je mensen kan mailen om voor een Event uit te nodigen. Dit event komt dan in je agenda te staan, net als bij de mensen die je uitnodigt.
Google Agenda biedt je alles wat je van een agenda mag verwachten. Je kan categorieŽn maken en je agenda-punten hierop indelen, waarbij je elke categorie een aparte kleur kunt geven. Maar de echte kracht van deze applicatie ligt hem in het feit dat je agenda's kan delen en (openbare) agenda's van anderen aan je eigen agenda kan koppelen. Zo kan je de openbare agenda met feestdagen aan je eigen agenda toevoegen. Er komen steeds meer publieke agenda's. Zo zetten veel sportclubs het wedstrijdschema in een Google Agenda. Zelf kan je bijvoorbeeld de verjaardagen van je gezin delen met de rest van de familie. De mogelijkheden zijn legio.
Documenten
Met deze applicatie kan je allerhande documenten delen met je contactpersonen en zij met jou. Dit kan erg handig zijn voor bijvoorbeeld projectteams en vriendenclubjes.
Picasa
Picasa is de foto-applicatie van Google. Met Picasa kan je je foto's organiseren, bewerken en delen via bijvoorbeeld complete foto-albums of diashows.
YouTube
Wat Picasa is voor foto's, is YouTube voor video's. Het publiceren en delen van video's is gemakkelijker dan je denkt. Gewoon eens doen!


Je website en Google
Sites
Wie er geen kaas van gegeten heeft om een website op te bouwen, kan met deze applicatie gemakkelijk zelf een standaard site in elkaar zetten. Je kunt eventueel zelfs bepalen wie er mag kijken en wie niet. Via de website kan je dan bijvoorbeeld met een team aan een project werken of kontakt onderhouden met verre familieleden.
Analytics
Als je een website hebt, wil je natuurlijk weten of deze goed bezocht wordt. Analytics biedt zeer uitgebreide informatie over de bezoekers van je website en meer. Met deze gegevens kan je trends bepalen, waarmee je bijvoorbeeld je Adwords-campagnes kunt aanpassen om betere resultaten (ROI) te boeken. Frans-Peter heeft een Google Analytics Individual Qualification (IQ).
Zoekmachine optimalisatie (SEO)
Om meer bezoekers op je website te krijgen, kan je allereerst je website optimaliseren voor zoekmachines. Kort beschouwd komt het erop neer dat je de volgende zogenaamde META-tags optimaal moet benutten:
- Title (unieke zin tot 100 karakters)
- Description (omschrijving pagina tot 150 karakters)
- Keywords (zoekwoorden uit tekst tot 380 karakters)
Daarnaast is het voor sommige sites van belang om een sitemap te maken en die aan Google aan te bieden, omdat Google soms zelf niet alle pagina's van je website kan vinden.
Verder kan je de Google Ranking verhogen door links van anderen naar je website te vergaren. Het is dus vooral van belang om interessante webpagina's te maken.
AdWords (SEA)
Een andere manier om meer bezoekers naar je website te lokken is adverteren op Google. Dit is al mogelijk vanaf 1 EUR per dag en kan elk moment worden aan- en uitgezet.
AdSense
Hiermee kan je via Google (relevante) advertenties op je site plaatsen en geld met je website verdienen.
FriendConnect
Met deze "sociaal netwerk" applicatie kunnen nog meer mensen je site vinden. Bovendien biedt FriendConnect tools voor een ledenlijst van je website en reactie- en beoordelingsmogelijkheid op je pagina's.
Maps
Gebruik deze bekende gratis kaarten-applicatie om op je site aan te geven op welke fysieke locatie je zit, of laat bezoekers bijvoorbeeld opgeven waar ze iets gedaan hebben.
CheckOut
Heeft je website een webshop, dan biedt deze Google 'module' mogelijkheden om je klanten via Google te laten afrekenen. Uiteraard kun je zelf ook winkelen en betalen met Google Checkout.


Handig met Google
Translate
Het is mogelijk om teksten of complete webpagina's door Google te laten vertalen. Dit is nog niet altijd optimaal en/of foutloos, maar het is een mooie opstap als je bijvoorbeeld veel tekst te vertalen hebt of tijdens het surfen een chinese website tegenkomt.
iGoogle
Met iGoogle kan je je eigen Google-homepage optuigen. Je kunt kiezen uit vele elementen, zoals nieuws, weerbericht, beurskoersen en natuurlijk alle Google produkten zoals Gmail.