/google    /websites    /cv    /internettips

Het gaat te ver om (alle mogelijke) internetabonnementen hier te behandelen, niet in de laatste plaats omdat het aanbod bijna dagelijks veranderd. Daar is deze pagina dan ook niet voor.

Laten we hier in gaan op de gevaren van de digitale snelweg en hoe je jezelf tegen deze gevaren kan wapenen. Over het algemeen kost de beveiliging van je computer wat geld, maar de lasten die je kan ondervinden van het niet of ondermaats beveiligen, kunnen vele malen groter zijn. Besteed dus tijd, aandacht en geld aan de beveiliging van je PC en houd de beveiliging bij (er komen steeds nieuwe truukjes om de beveiliging te omzeilen).
De volgende gevaren worden onderscheiden:
- virussen
- inbraak
- spyware
- spam
- phishing
- betalen
- backup


virussen
Een virus kan bv. de harde schijf van je computer wissen. De aanwezigheid en de gevaren van virussen op internet is inmiddels onder een groot publiek bekend en iedereen heeft tegenwoordig wel een virusscanner op z'n PC draaien. VanDerLeur.com gebruikt de virusscan-module van McAfee, een andere goede bekende is Norton.

inbraak
Net als in je huis, zijn er openingen in je computer; deze worden poorten genoemd. Zonder beveiliging staan deze poorten open (vgl. je voordeur die zomaar opengeduwd kan worden) en kan iedereen op het internet erdoor je computer binnen komen. De meeste mensen die hier mee bezig zijn, zijn niet te goeder trouw (vgl inbrekers die je voordeur open maken om even in je huis te 'kijken'). Het is daarom van belang dat deze poorten van je computer worden beveiligd. Dit kan m.b.v. een firewall. In de security suites van McAfee en Norton (zie virussen) kan de firewall worden geactiveerd.

spyware
Tijdens het internetten kan op diverse manieren spyware op je PC worden gezet. Met spyware kunnen anderen kijken wat jij met je computer doet, bijvoorbeeld op internet. Dat is niet alleen irritant, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Het verdient dan ook aanbeveling om regelmatig de eventuele spyware van je computer te (laten) verwijderen. Een relatief bekend programma die dit voor je kan doen is Ad-Aware. De ervaring leerde echter dat deze niet alle spyware verwijderde. Met het relatief nieuwe Hitman Pro heb je een heel pakket antispyware-software. Ad-Aware lijkt nu trouwens sterk verbeterd te zijn en is inmiddels ook commercieel gegaan. Ook McAfee scant je PC op spyware. Het kan nooit kwaad meerdere programma's te installeren, het is zelfs aan te raden; Hoe meer spyware er van je PC wordt verwijderd, hoe beter het is.

spam
Veel mensen ontvangen Emails waar ze, op z'n zachtst gezegd, niets mee te maken willen hebben en waar ze niet om gevraagd hebben. Dit is spam. Er zijn diverse programma's om spam uit je mailbox te verwijderen. Veel internetaanbieders bieden een gratis spamfilter aan. VanDerLeur.com is hier echter geen voorstander van. Een internetgebruiker moet zlf kunnen bepalen wat spam is en wat niet. Het kan met spamfilters van providers gebeuren dat er mail wordt verwijderd die geen spam is. Verder is het simpelweg verwijderen van spam wel erg gemakkelijk. Het is veel beter om het Emailtje terug te 'bouncen' naar de afzender. Het lijkt voor de afzender dan net of jouw Email-adres niet bestaat. Je hebt dan de kans dat de spammer jouw Email-adres uit zijn spambestand verwijderd. Zolang het Emailtje nog op 'het postkantoor ligt', kan je deze terugbouncen. Het lijkt een beetje op webmail: je ziet alle mailtjes in je mailbox en als je ze met webmail verwijderd komen ze later ook niet binnen op je PC als je je mail daar binnenhaalt. Een ijzersterk programma op dit vlak is MailWasher, wat VanDerLeur.com zelf dan ook gebruikt. Met dit programma verwijder je eerst alle spam uit je mailbox, alvorens je mail binnen te halen op je PC. Omdat miljoenen mensen het programma reeds gebruiken, zijn veel spammailtjes al als zodanig 'gemerkt' en kan je ze met 1 druk op de knop verwijderen en terugbouncen naar de afzender. Uiteraard kan je zelf ook wijzigingen hierop aanbrengen en ook zelf spammers aanmelden voor de grote wereldwijde database.

phishing
Een vorm van spam die apart genoemd moet worden is 'phishing', omdat deze niet gemakkelijk als zodanig herkend kan worden. Met phishing probeert men d.m.v. een authentiek lijkend emailtje gevoelige informatie bij je los te peuteren. Men stuurt dan bijv. vermomd als eBay een mailtje met het verzoek je wachtwoord opnieuw in te geven of op naam van een bank het verzoek je creditcardgegevens op te geven omdat je dan een prijs kan winnen of iets dergelijks. TRAP HIER NIET IN! Er is geen enkel bedrijf e.d. die je per Email om vertrouwelijke gegevens vraagt. Als men wil dat je vertrouwelijke gegevens invult of wijzigt, dan gaat dit altijd via een zgn. secure internetpagina (zie betalen), waarop je via de reguliere website moet inloggen.

betalen
In tegenstelling to wat veel mensen denken, is betalen/bankieren op internet helemaal niet onveilig. Het is zelfs zo dat de kans veel groter is dat je op straat een klap op je hoofd krijgt en dat je portefeuille wordt gestolen.
Je moet wel op een aantal zaken letten als je op internet wat koopt en afrekent. Om te beginnen moet degene met wie je zaken denkt te gaan doen betrouwbaar zijn. Je koopt ook niet even op straat een dvd-speler van iemand die je niet kent. Er zijn allerlei keurmerken voor internetwinkels, hoewel velen daar niet erg in geloven. Het helpt natuurlijk wel als een webwinkel is aangesloten bij een brancheorganisatie in geval van onenigheid, maar dat geldt ook als je iets in een gewone winkel koopt. Het betalen op internet moet altijd plaatsvinden via een secure webpage (anders gewoon niet doen!!!). Deze kan je herkennen aan een slotje ergens onderin de browser en aan het webadres, dat dan begint met "https" ipv "http" ('s' staat voor secure). Je kan op het slotje klikken en ziet dan de informatie van het certificaat waaronder de betaling plaatsvindt. In dit certificaat staat onder meer de uitgevende organisatie van het certificaat (soort toezichthouder op internetbetalingen) en de url (internetadres) waarop het certificaat van toepassing is. De URL in het certificaat moet gelijk zijn aan de URL in je browser, althans minimaal het begin ervan (t/m de domein-extensie; .nl, .com etc.). Zo niet: gewoon niet verder gaan (niet betalen!!!). Betalen via de website van je eigen bank vanaf je eigen rekening is natuurlijk altijd in orde, je logt dan ook in met speciale codes, die gecontroleerd/aangemaakt zijn met een handzaam apparaatje dat je van de bank hebt gekregen. Hier hebben de nederlandse banken slim op ingespeeld door een betaalsysteem te maken wat op dit principe gebaseerd is: iDEAL. Als je wat koopt op een webwinkel en met iDEAL betaalt, wordt je doorgesluisd naar je eigen bank en kan daar de betaling maken, waarbij de benodigde gegevens al zijn ingevuld.

backup
Het regelmatig maken van een backup van minimaal je data is essentieel. Maak bijvoorbeeld een D:-partitie op je harde schijf, waar je al je data op bewaart en waar je regelmatig een backup van maakt. Bedenk dat je computers en standaard-software overal kunt kopen, maar dat data voor iedereen anders is. Als je met een D:-partitie een nieuwe computer koopt, hoef je alleen je D:schijf te kopieren en je heb gewoon weer de beschikking over al je data.
Backuppen? Gewoon doen, een paar minuutjes per week kan je weken of maanden werk schelen!!! Bewaar je backups indien mogelijk op een andere locatie dan waar je computer staat.