/google    /websites    /cv    /internettips

Het belangrijkste van jouw website
Geen website is hetzelfde. Sommige websites bestaan slechts uit een enkele pagina, andere websites zijn dynamische informatiesystemen. De informatieve opzet van de meeste websites zitten hier tussen in. Als je een website wilt (laten) maken, moet je eerst bepalen wat je er precies mee wilt. Is het alleen een visitekaartje (van 1 of een beperkt aantal pagina's) of wordt het iets levends? Welke informatie komt er op de website? Wie gaat het onderhouden? Is interactie met de website-bezoeker gewenst? Dit zijn allemaal vraagstukken waar je over na moet denken voordat je contact met VanDerLeur.com opneemt. Als het helder is wat je met je website wilt, kan Frans-Peter een goed advies geven over layout en technische hulpmiddelen. Hierbij zullen ook al aanwezige componenten een rol spelen (bv. huisstijl, kleuren, karakter en aanwezige hard- en software). Op deze manier komt er een website die past.

Domeinnaam
Er moet in een zo vroeg mogelijk stadium worden nagedacht over de domein-identificatie en het domeintype van de website, dit is in principe hetgeen webgebruikers moeten intikken om op je website te komen. Het domein van deze site is "vanderleur.com". Hierin is "vanderleur" de domein-identificatie en "com" het domeintype. Andere domeintypes zijn bijvoorbeeld "nl", "net" en "info".
Zodra je het domein hebt gekozen kan je deze het best meteen registreren, zodat anderen deze niet meer kunnen gebruiken. Het kan zijn dat het door jou gekozen domein al in gebruik is, je zal dan een andere moeten verzinnen of het domein van de huidige geregistreerde moeten kopen.
Als je domein geregistreerd is, kan de wwwagen gestart worden.

Techniek
Er zijn vele wwwegen om tot een goede website te komen en daar te BLIJVEN. VanDerLeur.com streeft er naar om het onderhoud van de website simpel te houden en bij de eigenaar van de website te leggen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dat altijd mogelijk en/of gewenst is.
Ook mensen met een goedkope internetaansluiting moeten je site met acceptabele responstijden kunnen opvragen, hoewel dit punt steeds minder relevant wordt door het sterk stijgende aantal breedbandaansluitingen. Toch moeten alle componenten zo klein mogelijk worden gehouden met behoud van kwaliteit. Dat is een kunst op zich.
Een belangrijk aspect is het kostenplaatje van de website. Naast de kosten voor website-design en -ontwikkeling moet voor veel (professionele) websites ook rekening worden gehouden met kosten van benodigde software die op de webserver moet draaien. Afhankelijk van de eigen mogelijkheden om de site te hosten, kunnen daar ook nog periodiek terugkerende kosten voor webhosting bij komen.
Om de kosten zo laag te houden kan gebruik worden gemaakt van zogenaamde OpenSource-software. Dit is software waarvan de programmeercode 'vrij' is, dus door iedereen GRATIS te GEBRUIKEN. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten bij de implementatie van een website.

Joomla!
Een zeer fraai stukje OpenSource-software is Joomla! (min of meer de opvolger van Mambo), een Content Management Systeem (CMS). Met een CMS kan je je website zelf managen, op diverse nivo's. Elk nivo kan je ook door anderen laten doen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat 5 mensen op de achtergrond (= niet voor anderen zichtbaar op de website) aan een website werken en dat een eindredacteur de stukken die klaar zijn nakijkt, eventueel verbetert en dan publiceert, waarna iedereen ze kan zien. Ook kan de rol van WebMaster worden ingevuld, meestal de ontwerper/ontwikkelaar van de website.
Naast de standaard software hebben tal van Mambo/Joomla!-gebruikers additionele software ontwikkeld die aan Joomla! toegevoegd kan worden. Er is bijvoorbeeld een nederlandse vertaling gemaakt en een module ontwikkeld om een webshop in Mambo/Joomla! op te nemen. Er komen steeds meer modules bij en van alle stukjes software die jouw Mambo/Joomla! zijn, komen regelmatig verbeterde versies uit, die natuurlijk gratis te downloaden en te installeren zijn. Het is met Mambo/Joomla! ook erg gemakkelijk om de gehele look&feel van jouw website in een paar minuten tijd compleet te veranderen, bijvoorbeeld tijdelijk tijdens een feestmaand. Uiteraard is het mogelijk je eigen logo's, foto's e.d. in Mambo/Joomla! te importeren.

Webhosting?
In sommige gevallen kan je je website zonder meer bij je internetprovider 'parkeren'. Meestal geldt dit alleen voor websites van het type 'visitekaartje'. Eventueel moet ook rekening worden gehouden met het internetverkeer dat je website genereert. Ook ligt het Service Level Agreement (SLA) doorgaans op een lager nivo. Het kan dan bijvoorbeeld voorkomen dat je website dagenlang uit de lucht is zonder dat je kan reclameren.
Normaliter zal je website 'gehost' moeten worden. Je website komt dan onder een commerciŰle SLA op een webserver te staan. Op zo'n speciaal ingerichte server is het wel mogelijk geavanceerde websites te draa´en, omdat de specifieke software hiervoor ge´nstalleerd kan worden. Dit kan bij reguliere internetservers doorgaans niet omdat de eigenaar van zo'n server met de beperkte inkomsten (wat voor dit onderdeel van internetproviding beschikbaar is) onmogelijk rekening kan houden met alle verschillende softwarewensen van de klanten. Er moet dan meer in standaardjasjes worden gegoten.
Je kunt natuurlijk ook een eigen server op je eigen locatie neerzetten, je kunt dan installeren wat je wilt. Bedenk wel dat je dan zelf bijvoorbeeld moet zorgen voor voldoende bandbreedte (kan er een bepaald aantal mensen tegelijk op je site?), backup (soft- en hardware) en iemand die de diverse storingen die kunnen optreden kan verhelpen. Bij sommige aanbieders kan je je eigen server neerzetten en zullen zij onder een SLA een aantal van dit soort werkzaamheden kunnen uitvoeren.

Aan de slag?!
Tijdens een gratis en vrijblijvend gesprek zal Frans-Peter mededelen wat de website MAXIMAAL gaat kosten. Als dit akkoord is wordt de opdracht en de prijsindindicatie nauwkeurig op papier gezet. Hierin zitten enkele tegenslagen en kleine tussentijdse wijzigingen inbegrepen. Daarna kan het bouwen van de website beginnen.
Je kunt in de meeste gevallen continu meekijken tijdens de ontwikkeling, zodat je tussentijds commentaar kan geven. Ook wordt regelmatig de status van de voortgang gemeld. Op ongeveer de helft van de werkzaamheden volgt een tussentijdse factuur. Bij hele grote projecten kan hier van worden afgeweken. Als de website helemaal naar wens is, wordt er nog voor gezorgd dat je website met de juiste zoekwoorden gevonden kan worden door de belangrijkste zoekmachines (zoals Google, Yahoo, Ilse). Vervolgens wordt de eindafrekening opgemaakt en is de website opgeleverd. Graag zou Frans-Peter daarna als WebMaster fungeren voor de toekomstige wijzigingen van de website.

Prijsindicatie
Gemiddeld is de prijs van een website (exclusief BTW):
- Visitekaartje-website: EUR 500
- Reguliere website: EUR 1500
- Content Management Systeem: EUR 2500
Deze prijzen zijn inclusief 1-jarige domeinregistratie en in principe ook inclusief webhosting.
Het is ook mogelijk om leden- en betaalsystemen in de website te integreren. Afhankelijk van de gekozen oplossing moet dan ook software van derden worden aangeschaft, al dan niet in abonnementsvorm.

Portfolio
Klik hier voor de portfolio.